Megaflex blogi

Rikosilmoitin ja kulunvalvonta | Megaflex

Kirjoittanut Megaflex | 17.9.2024 13:51:55

Megaflex on erinomainen kulunhallinnan ja -valvonnan järjestelmä, joka on siitäkin näppärä, että se toimii hyvin yhteen monien erilaisten järjestelmien kanssa. Yksi kysytyimpiä on palo- ja rikosilmoitinjärjestelmät, sillä niiden yhteensopivuus Megaflexin kanssa on monelle aika keskeinen tekijä kokonaisvaltaisen turvallisuuden kannalta. 

Pitkäaikainen jälleenmyyjäkumppanimme Securitas on ollut mukana tarjoamassa Megaflexia asiakkailleen jo vuodesta 2015. Securitaksen projektipäällikkö Juha Pietilä avasi meille hieman näkemyksiään ja kokemuksiaan näiden järjestelmien yhteensopivuudesta ja hyödyistä.

Vähemmän turhia hälytyksiä

Kulunvalvonta ja siihen liitettävät turvajärjestelmät, kuten rikosilmoitinjärjestelmä, ovat aina itsenäisiä omia ohjelmistojaan, jotka saadaan keskustelemaan keskenään perinteisillä ja kiinteillä rele-ohjauksilla tai ohjelmallisilla integraatioilla

– Olemme tehneet pitkälti integraatioita perinteisin menetelmin, mutta esimerkiksi HHL ja Ajax -hälytysjärjestelmät ovat jo nyt integroitavissa Megaflexin kanssa ohjelmallisesti, Pietilä kertoo. 

Käytännössä näiden kahden järjestelmän keskusteluyhteys tarkoittaa sitä, että kulunvalvontajärjestelmä voi pitää ovet lukittuina, kunnes rikosilmoitinjärjestelmä on deaktivoinut hälytykset. Ja kun ovet eivät avaudu ennen kuin rikosilmoitin on kuitannut hälytykset pois päältä, ei tule turhia hälytyksiäkään. 

Paloilmoitinjärjestelmissä taas integraatio tapahtuu usein siten, että palohälytykset näkyvät selvästi kulunvalvontajärjestelmän käyttöliittymässä, joka helpottaa osaltaan hätätilanteessa toimimista. 

– Palovaroitinjärjestelmä voi lähettää tietoa kulunvalvontajärjestelmään, jolloin hälytyksen sattuessa tiedetään tarkalleen, missä hälytys on syntynyt, Pietilä toteaa.

Sujuvuutta työarkeen

Securitaksen tilastojen mukaan heidän hälytyskeskukseensa tuli viime vuonna yli 1,78 miljoonaa hälytystä, joista suurin osa oli niin sanotusti turhia. Se on valtava määrä, ja turhista hälytyksistä lähetetään usein myös varsin tuntuva lasku. Kulunvalvonnan ja rikosilmoittimen yhteistyö vähentää turhien hälytysten määrää. 

Sen lisäksi, että turvallisuusjärjestelmät voivat yhdessä kulunhallinnan kanssa säästää selvää rahaa, ne myös yhteispelillään sujuvoittavat ja helpottavat pääkäyttäjien työarkea. Esimerkiksi suurten yritysten pääkonttoreiden ja niiden lukuisien sivutoimistojen yhdistäminen yhdeksi hallittavaksi kokonaisuudeksi on Pietilän mukaan helpottanut ja selkeyttänyt pääkäyttäjien työtaakka. 

– Kun kaikki toimipisteet ovat saman järjestelmän piirissä, se mahdollistaa tehokkaan ja keskitetyn hallinnan, Pietilä kertoo.

Kehitys kehittyy

Teknologian kehitys jatkuu, ja tulevaisuudessa tullaan varmasti näkemään entistä monipuolisempia integraatioita ja kehittyneempiä ominaisuuksia. Esimerkiksi kameravalvonnassa on Pietilän mukaan jo nyt käytettävissä älykästä analytiikkaa, joka voi tunnistaa esimerkiksi tunteita ihmisten kasvoilta. 

– Tulevaisuudessa saatamme nähdä vieläkin tarkempia ja monipuolisempia ratkaisuja, jotka lisäävät turvallisuutta ja käyttäjäkokemusta, Pietilä visioi.

Siksi on erityisen tärkeää pitää mielessä myös kaikkien laitteidesi turvallisuus. Vaikka Megaflex päivittyykin automaattisesti, niin esimerkiksi sähkölukot ja muu kiinteä elektroniikka tulee jossain vaiheessa turvallisuuden kannalta tiensä päähän. 

Pietilä kehottaakin yrityksiä kiinnittämään erityistä huomiota laitteiden turvallisuuteen ja niiden säännöllisiin päivityksiin.

– Erityisesti vanhempien kulkutunnisteiden ja lukijoiden käyttö voi aiheuttaa riskejä. Esimerkiksi kulkutunnisteita voidaan nykyään kopioida, jos yritys ei ole ollut valppaana tarvittavien päivitysten kanssa, hän varoittaa.

Pietilä suosittelee tekemään kulunvalvontajärjestelmän uusimisen yhteydessä täydellisen päivityksen, joka pitää sisällään niin lukijat, kulkutunnisteet kuin muunkin raudan. Vain tällä tavalla voidaan Pietilan mukaan saavuttaa paras mahdollinen suojaus ja yhteensopivuus.

– On myös tärkeää pysyä ajan tasalla teknologian kehityksestä ja harkita säännöllisiä auditointeja, jotta järjestelmien toimivuus ja turvallisuus voidaan varmistaa, Pietilä päättää.

Megaflexin ja muiden turvajärjestelmien integraatio on siis paljon enemmän kuin vain laitteiden yhteenliittäminen; se on kokonaisvaltainen ratkaisu, joka parantaa turvallisuutta, vähentää kustannuksia ja lisää pääkäyttäjien käyttömukavuutta. 


Harkitsetko kulunvalvonnan uusimista? Teimme sinulle oppaan helpottaaksemme prosessia ja listasimme asioita, joihin kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota. Voita ladata oppaan maksutta sähköpostiisi
täältä ».