Ikääntyvän kulunvalvontajärjestelmän riskit
Kun yrityksesi muutti nykyisiin toimitiloihin, oliko tilassa jo kulunvalvontajärjestelmä? Jos oli, niin tiedätkö, milloin se on asennettu ja millaiseen teknologiaan se perustuu?
Kulunvalvontajärjestelmiä on ollut markkinoilla pitkään. Niin pitkään, että vanhimmat järjestelmät ovat ehtineet jo aikuisikään. Ja jos mietit, kuinka paljon teknologia on kehittynyt jo viimeisen kymmenenkin vuoden aikana, ymmärrät varmasti miksi on hyvä tarkistaa, ettei vanhaan kulunvalvontajärjestelmään sisälly riskejä.
Alkuun kuitenkin muistutus: kulunvalvonta- tai kulunhallintajärjestelmä on pitkäaikainen investointi, eikä sen kuulukaan vanheta vuosissa. Samaan aikaan se on työpaikan arkeen päivittäin vaikuttava järjestelmä, jonka tärkein tehtävä on paitsi helpottaa jokapäiväistä elämää tiloissasi, myös suojata sekä yrityksen ihmisiä ja tietoja. Siksi on tärkeää, että järjestelmä ei ainakaan altista riskeille.
Ikääntyvä järjestelmä voi nimittäin olla tietoturvariski, ja vanhassa teknologiassa on myös omat haasteensa.
Tämän jutun luettuasi tiedät, millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun arvioit vanhan kulunvalvontajärjestelmän mahdollisia riskejä.
Riskejä aiheuttava rauta
Aiemmin kulunvalvontajärjestelmä kävi ja kukkui yrityksen tiloissa; siihen kuuluivat ovilukijat ja tunnisteet, jotka oli yhdistetty teknisessä tilassa olevaan, fyysiseen keskusyksikköön.
Jos tiedät, että tiloissasi on vielä tällainen keskusyksikkö, niin järjestelmän tilanne ja esimerkiksi huoltohistoria kannattaa tarkistaa. Nykyiset järjestelmät perustuvat käytännössä kokonaan SaaS- eli pilvipalveluihin, eikä vanhoihin keskusyksiköihin useinkaan saa enää edes varasosia. Jos keskusyksikölle tapahtuu jotain, jokin osa esimerkiksi iän myötä hajoaa, menetät todennäköisesti kaikki sen sisältämät tiedot.
Vikaantumisen lisäksi vanhaan rautaan ja piuhoihin liittyy aina myös tulipaloriski, etenkin silloin, jos laitteita ei ole säännöllisesti tarkistettu ja huollettu.
Pohditko jo kulunvalvontajärjestelmäsi vaihtamista?
Tältä sivulta selviää, miksi Megaflexiin vaihtaminen voisi olla fiksu valinta!
Haasteina myös helppo kopiointi ja haavoittuva tietoturva
Otetaanpa tähän väliin pieni ajatusleikki: jos työpaikallasi on käytössä sähköinen kulunhallintajärjestelmä, niin missä säilytät ja kuljetat kulkulätkääsi? Jos se kulkee mukanasi taskussa, esimerkiksi julkisesssa liikenteessä, ja lisäksi tunniste on vanha, voit tietämättäsi olla kävelevä tietoturvariski.
Vanhoja tunnisteita on nimittäin helppo kopioida, ja siihen tarvittavat laitteet ovat valitettavasti vain muutaman nettikauppaklikkauksen ja kymmenen dollarin päässä. Teknologian kehittymisen myötä myös tunnisteet ovat käyneet turvallisemmiksi, eikä uusien kulkukorttien tai -lätkien tietoja voi skannata ja kopioida, ainakaan helposti housuntaskun läpi.
Myös ovilukijoiden turvallisuus on kehittynyt huimasti. Lukijan ja tunnisteiden välinen tietoliikenne on tarkasti salattua, eikä lukijoiden tietoja pysty kuuntelemaan teknisin apuvälinein.
Haluatko tutustua turvallisiin kulkutunnisteisiin tarkemmin?
Täältä löydät lisätietoa nykyaikaisista kulkutunnisteista ja kulkulätkistä!
Elinkaariajattelu auttaa pitämään riskit kurissa
Teknologia kehittyy valtavin harppauksin, ja uusikin järjestelmä on jossain vaiheessa vanha. Miten siis huolehtia siitä, että tänään tekemäsi investointi on turvallinen ja toimiva vielä vuosienkin päästä? Vastaus on elinkaariajattelu.
Nykyaikaiset kulunhallinta- ja kulunvalvontajärjestelmät perustuvat pilvipalveluun. SaaS-ohjelmisto pysyy aina ajan tasalla, sillä sen päivitykset ajetaan keskitetysti, ja häiriöt voidaan tarkistaa ja korjata etänä. Etämahdollisuuksista huolimatta laitteisto täytyy kuitenkin tarkistuttaa ja huollattaa säännöllisesti. Se pidentää järjestelmän käyttöikää, ja pitää asianosaiset jatkuvasti kartalla järjestelmän tilanteesta – ja riskeistä.
On nimittäin parempi katsoa kuin katua. Vikatilanne tulee usein yllätyksenä, ja jos varaosien ja tuen tarpeeseen on varauduttu, on se sitä helpompi hoitaa. Jos esimerkiksi tiedetään, että jokin laite on tulossa elinkaarensa päähän, on hyvä tietää, että saatavilla on uusi laite, jonka voi saumattomasti asentaa samaan järjestelmään.
Elinkaariajattelu auttaa ennakoimaan, ja ennakoinnilla vähennät riskejä. Tärkeintä onkin olla kartalla siitä missä mennään, sekä tunnistaa ja korjata riskit.
Haluatko tarkistaa kulunvalvontajärjestelmäsi tilanteen, tai suunnitella uuden hankkimista asiantuntijan kanssa? Ota meihin yhteyttä – autamme mielellämme!